Wlochata Pasja en TEDx Seminar – Ideeën die het verspreiden waard zijn!

TED ( Technology Entertainment en Design ) – een wetenschappelijk seminar georganiseerd door de American Foundation een non – profit Sapling Foundation. Doel – het populariseren van – conform het motto – “het verspreiden van het idee. ” Ideeën, gedachten, visies die de wereld kan veranderen.

Op 09/06/2013, namen wij met onze twee projecten deel aan de Poolse versie van Ted – TEDxRawaRiver. Beide met betrekking tot de dierenwereld, maar wel in combinatie met waar wij – de mensen kunnen profiteren van het positieve voor onszelf en hoe de wereld ons leven en ons innerlijk kan verrijken.

Het eerste project betrof de hondetaal – de taal van conflictoplossing ( taal van kalmerende signalen ) die trainers, gedragsdeskundigen en dierenpsychologen trachten aan de hondenbezitters te presenteren.

Wij mensen kunnen alleen de ons bekende signalen lezen – grommen , kwispelen … Ondertussen is de communicatietaal van de honden subtieler, maar duidelijk – alsof de honden tot ons in kleine lettertjes spraken.

Honden praten overal tegen ons, zij het niet in de verbale betekenis, maar ze hebben een hoogontwikkeld systeem van lichaamstaal. En door tekenen, zoals likken aan hun neus, het draaien van het hoofd, geeuwen, met hun ogen knipperen, poot optillen, gaan liggen en andere ( totaal 28-29 ), probeert hond ons iets te vertellen. Niet alleen ons. Door het verzenden van deze signalen probeert de hond zichzelf te kalmeren, maar ook zijn omgeving, het lawaai, jou en de andere hond. Kortom, om problemen te voorkomen – geen conflict te laten ontstaan.

Honden hebben dit vermogen geërfd van hun voorouders – MEESTERS VAN SURVIVAL die energie spaarden voor de jacht, het bij elkaar zoeken van voedsel en niet voor destructieve conflicten. Ook hier kunnen we nog veel leren van de dieren.
Degenen, die een honden hebben – hoe vaak heb U zich verslapen voor Uw werk? We staat al zenuwachtig op en toch moeten we een wandeling te doen – een snelle plas met onze hond.

En wanneer wij hem roepen (stemverheffing ) begint hij te vertragen en de grond te snuiven. ” Wat een koppig beest, ze doet het expres.” Nee! Ze doet hey niet expres! Door het vertragen van bewegingen en snuiven aan de grond (twee signalen) wil het hond u helpen – zijn agressie te kalmeren. Niet tot een conflicten laten leiden.

We geven deze kennis door aan volwassenen. En als we deze kennis aan kleuters en schoolkinderen zouden doorgeven, ongeacht of ze huisdieren hebben of niet? Wat als deze kinderen deze taal perfect zouden kunnen ontcijferen?
Kinderen kijken naar de wereld vanuit verschillende perspectieven en hebben een geweldige fantasie.

Op school leren we gedichten uit het hoofd, de tafels uit het hoofd, spelling en interpunctie regels, maar leert de school ons te observeren, conclusies te trekken uit onze waarnemingen en deze in ons eigen leven te implementeren?
We bestuderen en ontdekken het onbekende, de wetenschappers bijvoorbeeld – het communiceren van zeezoogdieren. Echter, de interacties vinden plaats direct voor onze ogen, maar waarvoor zouden we ze bestuderen, de meeste eigenaren kennen hun honden toch: ze kunnen wreed zijn, dom, jaloers.

Dus zo … “menselijk”. Ondertussen zijn de kinderen net jonge wetenschappers en opgroeien in de waarneming van deze taal zou zich zeker vertalen in hun toekomst.

Ik weet nog steeds niet hoe omdat kinderen een geweldige fantasie hebben, maar ik geloof er heilig in.

———————————————————————————–

Project nummer twee ” eerst de wildebras temmen” betrof onze communicatieve vaardigheden. De manier waarop we communiceren met een andere persoon. Hoeveel kritiek, bedreiging, aankondiging van sancties of manipulatie zit in onze communicatie.

Zo ingezeten in deze taal beseffen wij niet dat het ook anders kan.

Ten eerste, we haten deze structuren als kind en later wordt het het enige dat we kennen (en zo vaak als we onszelf beloofd hebben dat we ons anders zullen gedragen). Omdat we ze niet kunnen verwerpen accepteren we ze als ons eigen en geven ze door aan toekomstige generaties.

In de interactie tussen de mensen is te weinig terugkoppeling en als het al is, dan is het negatief.
En als er op een dag iemand ons zou beroven van de mogelijkheid om de taal van kritiek, boosheid of manipulatie te gebruiken? Velen van ons zouden communicatie invalide worden.

Dan zouden iets ervoor terug moeten krijgen – nieuwe structuren. En misschien zou het onze grootste kans kunnen zijn.
Ik besloot om de rol van proefkonijn te spelen en de uitdaging aannemen – wat ik zal leren van training voor dieren? Zou deze training voor dieren me kunnen helpen om andere, betere structuur te ontwikkelen om te communiceren met andere mensen?

Voor deze proef kies ik een konijn. Kip zou nog beter zijn geweest, maar op een of andere manier zijn de landelijke gastheren bang om hun kip uit te lenen. Eigenlijk ben ik niet verrast. Biologische kippen zijn duur.
Waarom kies ik voor deze proef geen hond? Omdat honden, paarden en mensen waarschijnlijk de meest misbruikte soorten zijn. De reden ligt in hun gedrag – ze komen ,verontschuldigen zich, vergeven, ze zijn eenvoudig te manipuleren (commando ZIT en we dwingen de hond met het drukken op zijn achterlijf de taak te voltooien).

Met het konijn of een kip zal niet zo gemakkelijk zijn – er wordt ons direct de mogelijkheid om te kritiseren of zelfs te straffen ontnomen. Behalve dat, hoe kun je nou kip of konijn berispen? Schreeuw eens een keer naar de kip en ze zal zich volledig afsluiten waardoor je je enige kans zult verliezen. Stel je voor dat we een mens slechts ene enkele kans hadden?

Omdat alle standaard tools die ik tot nu toe gebruikte mij zijn ontnomen, ben ik gedwongen nieuwe te ontwikkelen – ik begint dus creatief te denken en me aan te passen aan de wereldkaart van het te trainen object. Ik kan het alleen maar positief versterken – NIETS MEER.

Kan het anders? Ja, dat kan. Aantekeningen uit deze proef zijn hier te vinden

www.poskromdzikusa.blog.pl

Pictures:

TEDx

TEDx

TEDx

TEDx

TED

TED

TED prelection

TED prelection

TED prelection

TED prelection

TED jury

TED jury

TED jury

TED jury

TED jury

TED jury

—————————————–
Avontuur TEDx was geweldig, maar de deur naar wonderland staat pas op een kier;)

Edyta Gajewska

Wlochata Pasja
Kennel van originele Australian Labradoodles

volgend bericht?

Puppies zijn geboren!

Zodra wij voor het juiste genetisch materiaal gezorgd hebben- van ouders met gewenste uitstraling en karakter, moeten we niet vergeten dat dit slechts het begin is van onze weg. De genen kunnen in feite "ingeschakeld" of "uitgeschakeld" woerden, afhankelijk van de...

Het eerste congres van Australian Labradoodles :)

Niet zo lang geleden, in april hebben we onze eerste doodle congres in Polen georganiseerd, voor de honden afkomstig van de Wlochata Pasja en Kudlaty Czar.   Het was geweldig! Agnieszka Pache en Alexandra Galka van de opleidingscentrum Everest organiseerden voor...