Puppies zijn geboren!

Zodra wij voor het juiste genetisch materiaal gezorgd hebben- van ouders

met gewenste uitstraling en karakter, moeten we niet vergeten dat dit slechts het begin

is van onze weg. De genen kunnen in feite “ingeschakeld” of “uitgeschakeld” woerden, afhankelijk

van de invloeden van het milieu. Zo is het heel goed mogelijk dat de genen zich ​​als een zeer positieve eigenschap of zeer ongewenst – negatieve eigenschap zullen manifesteren. Het is allemaal afhankelijk van hoe de drachtige teef en haar nakomelingen gevoed en behandeld zullen worden.

De emotionele en fysieke conditie van de drachtige teef zal een directe impact hebben op

persoonlijkheid en gezondheid van haar nakomelingen ….

Het is vooral belangrijk om te onthouden dat pups van gestreste moeders moeilijkheden zullen hebben met het terugkeren naar de “normaliteit” na het beleven van een stressvolle situatie als volwassenen, ze kunnen zij ook moeite hebben met het zich eigen maken van trainingsmateriaal en slechter geheugen hebben.

Het teefje moet relaxed zijn, goed gevoed en kalm.

Onderzoek toont aan dat rustige, relaxte teven, teven die vaak aangeraakt, aangehaald en

gemasseerd worden tijdens de zwangerschap, rustige en ontspannen nakomelingen krijgen. Pups uit deze nesten vinden het ook heel fijn om aangeraakt te worden.

We kunnen zeggen dat in sommige opzichten het karakter van de pups en hun vermogen om diepe relaties aan te gaan al voor hun geboorte zich begint te vormen.

Vandaag – 24 mei 2016 (de dag voor de verjaardag van mijn geliefde moeder zaliger)

Sijn de pups Fili en Onyx geboren.

Het was een mooie geboorte. Fabian heb ik niet naar school gestuurd  omdat hij zo opgewonden was, dat hij zich ’s nachts liet wakker maken om de geboorte mee te kunnen maken.

Fabian informeerde me over de weeën, veegde de pups schoon, noteerde alle details, zoals gewicht, kleur, lintje (kan ik het straks nog wel lezen?) Heeft zelfs voor de hele week een plan gemaakt wat we met de pups gaan doen.

Mijn lieve jongen hielp me het zorgen voor de kleintjes toen ik met Fila weg moest voor een echo. Hij was gelukkig en erg opgewonden door het feit dat hij op school kon opscheppen over zijn

verantwoordelijke functie.

En de pups zijn om op te eten, zo lief! Zeer rustig als ik ze oppak om ze te kunnen wegen.

Ze eten en slapen, en dit is de mooiste stilte – dan weet ik dat ze het goed hebben, lekker warm en hun buik vol.

Op zulke momenten leef ik op (al ontbreekt het me niet aan levenslust;))

En het zijn echt mooie momenten wanneer ik een nieuw leven zit te bekijken, en me bewust ben van mijn enorme invloed op deze witte, schone bladzijden.

Ik neem pen in de hand en schrijf ….

Australian Labradoodle

Australian Labradoodle

Australian Labradoodle stimulation

Australian Labradoodle stimulation

Australian Labradoodle stimulation

Australian Labradoodle stimulation

Australian Labradoodle and Fabian

Australian Labradoodle and Fabian

Australian Labradoodle Fila and puppies

Australian Labradoodle Fila and puppies

Week 2

Honden zijn echte “nest” dieren – na de geboorte niet in staat zelfstandig te leven en hebben zorg nodig om te

overleven. Kortom, ze zijn afhankelijk van hun ouders. Dit in tegenstelling tot “buiten nest” dieren, zoals paarden, ganzen en dergelijke, die kort na hun geboorte in staat zijn om zelfstandig te functioneren (om te eten en bewegen), vaak al een paar uur na de geboorte.

Belangrijke onderdelen van hun lichaam werken na de geboorte van een pup nog niet. De ogen en oren zijn niet volledig gevormd – geluid en licht zouden blijvende schade kunnen veroorzaken. Ze zijn dicht en zullen langzaam open gaan, om pups gefaseerd individuele prikkels te verstrekken.

Het verkrijgen van de individuele vaardigheden die  de “buiten nest” dieren al vanaf hun geboorte hebben, zou hen weken of zelfs maanden kosten.

Voor de “buiten nest” dieren heeft het een enorm maatschappelijk betekenis, omdat ze vanaf het moment van de geboorte kwetsbaar zijn en daarom moeten ze in een korte tijd een beeld van hun moeder “inprinten”. Ze moeten leren om alles wat niet hun moeder is te wantrouwen. Het omkeren van het inprinting proces is bijna onmogelijk.

“Nest” dieren zijn de eerste maanden van het leven onder toezicht en zorg van hun moeder, vandaar dat ze hun angst pas later ontwikkelen. De angst zou ongerechtvaardigde reactie van het organisme zijn, omdat deze dieren niet de fysieke capaciteit hebben om te vechten of te vluchten. Om deze reden is de periode, waarin de sociale binding ontstaat, veel langer en flexibeler.

Echter, ook bij “buiten nest” dieren zien we een periode, de “kritieke periode socialisatie” genaamd, die eindigt op moment dat het dier volle capaciteit om te vluchten of zich tegen dreigend gevaar kan verdedigen, bereikt. Na deze periode zal alles wat nieuwe is een potentiële bedreiging vormen en dus een natuurlijke reactie op deze stimuli zal angst zijn.

Gezien het bovenstaande, beginnen wij bij de Hairy Passion met puppies al vanaf hun geboorte te werken.

Pups van Fili zijn prachtig. Ze zijn ook sterk “vocaal” aangelegd, ze geven een hoge toon geluid, ook wel bekend als ‘alarm-call”.

Dit geluid heeft een belangrijke taak – om hun moeder te roepen. Wat is interessant is, puppies zijn in staat om dit geluid direct na de geboorte te produceren. Hun moeder herkent het en is in staat erop te reageren al direct na de geboorte van de meeste pups.

Fili is een goede moeder – zit met pups de hele tijd, likt hun buiken (de pups kunnen nog niet zelfstandig hun ontlasting kwijt, ze moeten door het likken geholpen worden). Ze houdt het mand schoon door het eten van uitwerpselen van pups. Het kan heel vies lijken, maar ik ben blij dat ze het doet;) Pups voelen zich veilig zijn warm, ze zijn verzadigd, krijgen voldoende slaap en rust.

De pups hebben iets ongewoons is wat ik navigatiesysteem noem. Ze kunnen niets zien.

Dus hoe weten ze hun moeder te vinden? Aan de zijkanten van de neusgaten hebben ze warmte “sensoren”,

wanneer ze moeder willen vinddraaien ze met hun kopje in het rond, totdat zij de warmtebron vinden. Wanneer ze deze vinden, kruipen ze in de richting. Dus soms ook naar mij;))

Fili wordt in haar gevoed, zodat ze niet te vaak eruit hoeft – pups hebben haar warmte nodig.

Wist u dat melk van een teef colostrum bevat? Waarschijnlijk wel. Colostrum werkt als een soort vaccin

– het zal pups resistent maken tijdens hun eerste levensweken. Ziekte, waar Fila resistent voor is, zullen ook de pups resistent voor zijn. Echter, de voordelen van colostrum hebben pups alleen de eerste 12-18

uur na de geboorte. Waarom? Nu, de darmenwanden van de pups zijn dan “open” en de moleculen van het colostrum passeren darmwand en komen zo in het lichaam. Zo kunnen ze het immuunsysteem stimuleren. Na deze periode is het onmogelijk. Darmwanden gaan dicht waardoor colostrum moleculen in de darmen blijven en uiteindelijk verteerd worden.

Het is daarom belangrijk om de pups moedermelk al vanaf het begin van hun leven te laten drinken.

Pups ziener in deze periode grappig uit. Delen van hun lichaam springen op en neer als popcorn. Deze trillingen zijn zeer noodzakelijk voor de goede ontwikkeling. Zo trainen puppies hun spieren. Dit fenomeen wordt actieve slaap genaamd, waarbij de hersenen elektrische impulsen ontvangen waardoor tegelijkertijd het samenkrimpen van individuele spieren plaats vindt.

Het is zeer belangrijk dat de pup vanaf het allereerste begin op een juiste manier gestimuleerd wordt

zodat het kan uitgroeien tot een stabiele volwassene hond. Het sleutelwoord is in dit geval de juiste stimulatie.

Dit betekent dat de prikkels die puppy aangeboden worden van juiste intensiteit en geschikt voor zijn ontwikkelingsfase zijn. Te veel prikkels of incorrect aangeboden zullen helaas het tegenovergestelde effect hebben. Dus op moment de pups piepen op zoek naar de tepel moet wij niet ingrijpen.

We moeten hen een kans bieden om de tepel zelf te bereiken – een gematigde stress is voor de puppies zeer noodzakelijk. Vanaf het allereerste begin leren ze omgaan met frustratie. Moederinstinct in mij zegt – help hem, maar je moet altijd redelijk blijven – puppies leren op die manier. Deze lichte stress zal een gunstig effect voor hen hebben, tot het einde van hun leven.

Van 3de tot 16de  dag zijn wij bij de Hairy Passion bezig met Vroege Neurologische Stimulatie. Carmen Battaglia zegt: “Het neurologische stimuleren van een puppy tijdens de neonatale periode kan de pup verandereren voor de rest van zijn leven ”

Er zijn 5 oefeningen die worden uitgevoerd in deze periode, maar vergeet niet om tijd van de uitvoering ervan niet langer dan 5 seconden per oefening te laten duren. Anders zijn de pups teveel gestimuleerd.

Deze oefeningen zijn:

  1. Het aanraken met de stok tussen de kussens van de poten (stimulatie door aanraking – het zenuwstelsel wordt “wakker gemaakt”)
  2. Puppy met het hoofd omhoog (bloed stroomt uit de hersenen, neurologisch systeem herkent het en pompt bloed omhoog naar de hersenen om het evenwicht te bewaren.
  3. Puppy met het hoofd naar beneden (de hersenen krijgen nu te veel bloed, neurologisch systeem werkt nu op een andere manier, krijgt met een ​​ander probleem te maken)
  4. Puppy op zijn rug leggen (de meeste pups vinden het niet leuk, het zenuwstelsel wordt geprovoceerd)
  5. Het plaatsen van de pup op een koude handdoek (puppy zal duidelijk laten merken dat hij een dergelijke situatie niet leuk vindt,  neurologisch systeem zal reageren op deze verandering van temperatuur)

Dergelijke oefeningen hebben de volgende voordelen:

Verbeterde werking van het hart (het ritme van het hart )

Hart sneller laten kloppen

Versterking van bijnieren

Meer stresstolerantie

Verhoogde weerstand tegen ziekten

Je moet altijd in gedachten houden: meer is niet beter !!!

foto’s:

 

Labradoodle smells

Labradoodle smells

Labradoodle Sleep

Labradoodle Sleep

Labradoodle and Guests

Labradoodle and Guests

Labradoodle smells

Labradoodle smells

WEEK 3

De derde levensweek wordt bij pups de overgangsperiode genoemd. Het is een toepasselijke naam, want in één korte week transformeert puppy van een hulpeloos zuigeling in een echte peuter, die ziet, hoort, loopt en speelt. Wij schrijven deze tijdsbestekken, waar we nu over praten, aan periodes toe, die in principe toch redelijk facultatief zijn.

Wetenschappers hebben geprobeerd om behaviorale markers, die het beginpunt en het eindpunt van de ontwikkelingsperiodes, te gebruiken. Deze zullen per ras verschillen, maar ook binnen één nest zullen puppies anders ontwikkelen. Je moet op de pups lette om te weten in welke ontwikkelingsfase deze zich nu bevindt.

Terwijl bijna alle van de pups van Fili hun ogen openden, had er een van deze 4 dagen vertraging.

De overgangsperiode begint wanneer de ogen open gaan en eindigt wanneer puppies geluiden beginnen te horen. Wanneer de puppies horen en zien kunnen ze beginnen om de sociele banden te ontwikkelen en gaan de volgende fase van ontwikkeling in, en dat is socialisatie. Puppies beginnen elkaar te bijten en samen spelen.

Ongeveer 16-17 dag kunnen puppies zelf hun behoeftes doen. Het is ongeveer de tijd dat ze beginnen te lopen. Omdat ze een sterk instinct voor schoonheid hebben, komt het goed uit, ze lopen dus weg van hun “bed”.

Langzaam komen bij hen tanden uit.  Hun moeder is dan niet graag bij ze. Het irriteert haar wanneer de pups haar bijten.

Gelukkig raken puppies geïnteresseerd in hun eten. Ze hebben nog niet door dat het hun “voorkant” is dat eet;)) en kruipen helemaal op hun bord. Ze zijn erg enthousiast, maar weten niet precies wat te doen.

Als zuigelingen gebruiken puppies slechts één type geluid, van welke het taak is om de aandacht te vestigen op zichzelf. Als ze in de periode van overgang komen vocaliseren ze op verschillende manieren, ze leren ook blaffen. Daarnaast ontwikkelt de non-verbale communicatie – ze kunnen met hun staart kwispelen.

Aan het einde van deze periode merken wij dat onze pups zijn geëvolueerd van breekbare “extensies ‘van hun

moeder tot jonge belhammels, die over alle benodigde vaardigheden beschikken om in de fase van socialisatie binnen te stappen.

 

Labradoodle enriched environment

Labradoodle enriched environment

Labradoodle Fabian rulez

Labradoodle Fabian rulez

Labradoodle and first food

Labradoodle and first food

Labradoodle and other dogs

Labradoodle and other dogs

0 Comments

volgend bericht?

Het eerste congres van Australian Labradoodles :)

Niet zo lang geleden, in april hebben we onze eerste doodle congres in Polen georganiseerd, voor de honden afkomstig van de Wlochata Pasja en Kudlaty Czar.   Het was geweldig! Agnieszka Pache en Alexandra Galka van de opleidingscentrum Everest organiseerden voor...