U wilt honden gaan trainen? Richt dan eerst eens een kip af!!

U wilt honden gaan trainen? Richt dan eerst eens een kip af!!

Naar mijn mening zou iedereen die erover denkt professioneel honden te gaan trainen, eerst eens kippen moeten gaan trainen. Sterker nog: dat zou iedereen moeten doen die in zijn werk niet alleen met dieren te maken heeft, maar ook met mensen die doelmatig moeten worden gemotiveerd. Dat geldt dus ook voor trainers, managers, leraren en zelfs voor ouders, want ieder van ons is of wordt wel tot op zekere hoogte een “trainer”.

Wanneer ik hier tegen kennissen over praat, is er meestal maar één reactie: gelach. En daarna een hele hoop vragen, van: waarom zou je kippen willen trainen? Zodra men uitgelachen is vertel ik dan waar het mij om te doen is.
Het gaat er natuurlijk niet om dat onze legkippen tussen het leggen van twee eieren door opeens pootjes gaan geven, klaverjassen, karretjes trekken of een behendigheidsparcours afleggen. Het gaat er met name NIET om dat kippen iets wordt aangeleerd (hoewel ze dat wel fantastisch kunnen), maar dat we zelf leren hoe je kunt trainen zonder aversiemethodes te gebruiken en erachter komen dat een training waarbij positieve methodes worden toegepast, veel betere en snellere resultaten geeft. Het geheim van effectieve gedragsverandering berust immers op het gebruik van methodes die gebaseerd zijn op motivatie, positieve ondersteuning en beloning, zonder geschreeuw, dreigementen, geweld of straf.

Waarom nou uitgerekend kippen? VOGELS LATEN ZICH NIET MANIPULEREN!!!
Heeft u wel eens op het achterste van uw hond gedrukt om hem te leren te gaan zitten? Of een kind een klap gegeven die tijdens een bezoek aan de supermarkt de hele tijd huilde om hij met alle geweld een nieuw speeltje wilde hebben? Precies!
Een kip laat zich niet dwingen, dus dat hoeft u niet eens te proberen. U zult alleen maar consequent moeten proberen haar het door u geplande gedrag aan te leren. En vertel nu eens hoeveel geduld u aan de dag legt wanneer u uw hond leert om niet aan de riem te trekken, of uw kind om niet op de muren te schrijven? Hoeveel van u zouden hun evenwicht verliezen en naar machtsmiddelen grijpen? Ongetwijfeld een heleboel, en waarom?
Het africhten van zo’n soort schepsel zet de trainer in principe al direct op het juiste pad, namelijk het gebruik van positieve stimulatiemethodes bij de training. Het trainen van kippen laat zien dat het gebruik van machtsmiddelen helemaal niet nodig is om het individu dat zich aan de andere kant van de riem bevindt, iets te leren. (heeft er iemand van een leraar wel eens een tik gehad met de liniaal?)

Waarom nou uitgerekend kippen? EEN KIP IS SNEL!
Het trainen van een kip vereist een uitstekend reactie- en observatievermogen. Laten we aannemen dat we een concreet soort gedrag willen belonen, bijvoorbeeld “zit” bij een hond. Als de hond gaat zitten, zeggen wij GOED ZO (of klikken) en geven we hem wat lekkers. Wat echter heel vaak gebeurt, is dat wij denken dat wij hem belonen voor het gaan zitten, terwijl de werkelijkheid er vanuit het “gezichtspunt” van de hond heel anders uitziet: het zou best kunnen dat de hond na het uitvoeren van de bewuste taak ook nog iets anders heeft gedaan, en als ons reactievermogen niet goed is, dan hebben we hem voor die laatste handeling beloond. Als er tussen het gaan zitten en de beloning nog sprake is geweest van ander gedrag – de hond is bijvoorbeeld gaan liggen en precies op dat moment kwam er een snoepje te voorschijn – dan kunnen wij er donder op zeggen dat wij de hem niet voor het juiste gedrag hebben beloond. Reactie- en observatievermogen zijn eigenschappen die voor een goede trainer onontbeerlijk zijn. Een kip is een stuk sneller dan de meeste andere dieren. Als we het leren op een van de lastigere, dan zullen andere soorten geen probleem meer voor ons zijn.

Waarom nou uitgerekend kippen? EEN KIP KRIJGT GEEN EMOTIONELE BAND MET EEN TRAINER!
Een emotionele band staat de training dikwijls in de weg. De trainer slaagt er vaak niet in objectief te blijven en het object van de training krijgt al gauw in de gaten dat hij zich een hoop kan permitteren. Kippen raken niet gehecht aan hun trainers.

Waarom kippen? FOUTEN DIE DOOR DE TRAINER WORDEN GEMAAKT, WORDEN SNEL WEERSPIEGELD IN HET GEDRAG VAN KIPPEN
En hier zijn honden erg tolerant. Een hond zal ondanks de fouten die wij maken, uiteindelijk toch wel leren te gaan zitten zoals we willen. Een kip “NIET”: die leert helemaal niets meer of alleen nog met de grootste halsstarrigheid. Bij het trainen van kippen worden wij heel snel met onze neus op onze eigen fouten gedrukt.

Het trainen van kippen in de praktijk? Kijk zelf:

http://www.youtube.com/watch?v=Bld5iVmXgjM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SxZHJwPTWLw

Tresowanie kurczaka

Tresowanie kurczaka

Tresowanie kurczaka

Tresowanie kurczaka

Tresowanie kurczaka

Tresowanie kurczaka

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

volgend bericht?

Puppies zijn geboren!

Zodra wij voor het juiste genetisch materiaal gezorgd hebben- van ouders met gewenste uitstraling en karakter, moeten we niet vergeten dat dit slechts het begin is van onze weg. De genen kunnen in feite "ingeschakeld" of "uitgeschakeld" woerden, afhankelijk van de...

Het eerste congres van Australian Labradoodles :)

Niet zo lang geleden, in april hebben we onze eerste doodle congres in Polen georganiseerd, voor de honden afkomstig van de Wlochata Pasja en Kudlaty Czar.   Het was geweldig! Agnieszka Pache en Alexandra Galka van de opleidingscentrum Everest organiseerden voor...