Lichamelijke inspanning

Regelmatige lichaamsbeweging is noodzakelijk voor de algehele gezondheid. Lichamelijke inspanning helpt de pups sterke spieren, botten en gewrichten te ontwikkelen. Oefening stimuleert de toevoer van zuurstof in het lichaam, die het bloed verrijkt. Het bloedvaatstelsel zorgt dat zuurstof naar alle cellen wordt getransporteerd. Zuurstof is onder andere nodig om de spieren te laten werken.
Vaak wordt mij gevraagd – hoeveel en hoe vaak moet ik mijn hond gedurende de dag lichamelijk laten inspannen.
Dit is afhankelijk van de leeftijd en het type inspanning.
Indien we de pup los laten lopen, zal de pup zelf de mate van inspanning bepalen, en zal uitrusten wanneer de pup vermoeidheid voelt opkomen. De bewegingen welke de pup maakt tijdens loslopen zijn – in tegenstelling tot bewegingen bij aangelijnd lopen – alles behalve eentonig . De hond rent, springt, loopt ergens heen en keert weer terug.
Tijdens het “aangelijnd” lopen moeten we ons ervan bewust zijn, dat de pup door deze steeds terugkerende bewegingen steeds hetzelfde “set” spieren, pezen en banden gebruikt, wat op den duur tot overbelasting kan leiden. Ook de nog niet volgroeide gewrichten kunnen hierdoor onherroepelijke beschadigingen oplopen.
Hoe zit het met springen (hiermee bedoelen we het erop en eraf springen op en van verschillende objecten)? In het algemeen wordt dit sterk afgeraden voor pups jonger dan twaalf maanden. Tot deze leeftijd zijn de gewrichten, spieren, pezen en banden nog niet volgroeid, en moeten inspanningen van dat soort worden gecontroleerd.
Hoe kunnen we het “aangelijnd” laten lopen conform de leeftijd van de pup doseren?
• Tussen de derde en de vierde levensmaand mag een wandeling niet langer dan 10 minuten duren;
• Tussen de vierde en de zesde levensmaand mag een wandeling niet langer dan 15 minuten duren;
• Tussen de zesde en de twaalfde levensmaand mag een wandeling niet langer dan 30 minuten duren;
• Vanaf de twaalfde maand kunnen we ons langere wandelingen, en zelfs jogging permitteren.

Belangrijk!
Het is voor pups jonger dan twaalf maanden sterk af te raden om trappen te lopen of van hoge objecten op- of af te springen. Het onophoudelijk rennen en springen op objecten vóór het bereiken van volwassen leeftijd kan leiden tot een heup- of elleboogdysplasie.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

volgend bericht?

Training – mentale stimulatie

Australian Labradoodles zijn hele slimme dieren. Een goed opvoeding van deze honden is van cruciaal belang. Ze leren heel snel, ook de verkeerde dingen. Daarom is het heel erg belangrijk om ze in vroeg stadium van hun leven beginnen op te leiden. De eerste fase van de...

Verzorging van uw Australian Labradoodle

De vacht van een pup is heel eenvoudig te verzorgen. Het is voldoende om deze zo nu en dan te borstelen. Na de 10de levensmaand vindt er vachtwisseling plaats. Vanaf dat moment dient er veel meer aandacht aan geschonken worden. Zelfs tot 2 – 3 keer per week....