Voor de gezondheid en de ontwikkeling van een pup moeten wij voor het juiste dieet zorgen. Wat wil dat zeggen, een juist dieet? Dat betekent dat in alle voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, aminozuren en water) wordt voorzien, in de juiste hoeveelheden en de juiste proporties.
Wij onderscheiden de volgende soorten diëten:

1. Klaargemaakt door de eigenaar
2. BARF
3. Kant-en-klaar uit de winkel

Vaak wordt mij gevraagd, welke van deze soorten voeding het beste is. Welnu, op de vraag welk dieet voor uw hond het meest geschikt is, kan ik geen eenduidig antwoord geven. De keus is helemaal aan u, maar ik kan u wel een paar nuttige tips geven.

1. Een door uzelf klaargemaakt dieet. Voordat u besluit uw hond op deze manier te voeden, moet u zich er wel van bewust zijn dat een volwaardige hondenmaaltijd niet louter uit 1/3 rijst, 1/3 vlees en 1/3 groente bestaat. Het klaarmaken van een verantwoorde hondenmaaltijd is een tijdrovende aangelegenheid en vereist veel kennis op het gebied van voeding, nodig om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen met elkaar in balans zijn. Zo is bijvoorbeeld vlees weliswaar een bron van eiwitten, maar het bevat weinig calcium. Het eenvoudigweg toevoegen van calcium is niet genoeg. Minerale bestanddelen zijn met elkaar verbonden. Calcium en fosfor vormen zo’n verbinding bij de vorming van de botten en de tanden, maar daarvoor is wel vereist dat de proporties juist zijn.
Wanneer u deze vorm van voeding wilt toepassen, moet u zich exact aan de recepten houden die door specialisten zijn gemaakt. Een zelf klaargemaakt dieet wordt dikwijls gebruikt als eliminatiedieet bij voedingsallergieën.

2. BARF – een dieet dat gebaseerd is op rauw voedsel (rauwe groente, fruit, eieren, vlees, botten enz.)
Voordat u besluit voor dit soort dieet te kiezen, moet u weten dat geven van rauw vlees en botten alleen niet genoeg is om uw hond een gebalanceerde maaltijd te bezorgen. Ik schrijf dit omdat ik veel fokkers en hondeneigenaars ben tegengekomen die hun hond rauw vlees en botten te eten geven, zonder hen daarbij van meer voedingsstoffen te voorzien. Dat is geen goede handelwijze. Als u uw hond met een BARF-dieet wilt voeden, moet u wel gebruikmaken van BARF-recepten. De vraag is: heeft u daarvoor de tijd en is uw kennis toereikend?

3. Kant-en-klaar uit de winkel. Het voer dat op de markt verkrijgbaar is, bestaat uit complete maaltijden waaraan is gewerkt door specialisten. De proporties zijn op basis van jarenlang onderzoek tot stand gekomen. En dat is precies wat complete maaltijden uit de winkel zijn: COMPLEET. Ze hoeven nergens mee te worden aangevuld, omdat we daar het dieet van onze hond alleen maar mee in war brengen, wat bij hem tot medische problemen en niet zelden ook tot gedragsproblemen kan leiden. Maar worden alle fabrikanten van hondenvoer werkelijk geleid door de belangen van onze hond? O nee! En daarom moet u leren goed de etiketten te lezen. Hier komen enkele aanwijzingen:

– De voedingsbestanddelen die op het etiket staan vermeld, moeten genoemd zijn in volgorde van gewicht (de bestanddelen waarvan het meeste is, staan bovenaan). Normaal gesproken draait het om de eerste 3-5 bestanddelen (tot aan het een bestanddeel waarvan we weten dat er weinig van in het voer zit, doorgaans zijn dat vet of algen).
– Eiwit uit granen wordt veel minder goed door het lichaam opgenomen. Daarom moeten er zo weinig mogelijk granen in het dieet zitten en nog beter is het deze helemaal te elimineren en te vervangen door groente en fruit.
– Granen bevatten een enorme hoeveelheid koolhydraten. Als het dan toch granen moeten zijn, dan accepteren wij volle granen.

– Pas op voor de tactieken die door fabrikanten van hondenvoer worden gebruikt:
a) het onderverdelen van voedingsbestanddelen in kleinere. Vaak zit er een reusachtige hoeveelheid granen in het voer die fabrikanten proberen te verdoezelen door deze niet bovenaan de lijst te zetten. Opgesplitste granen komen lager op de lijst terecht, waardoor de indruk wordt gewekt dat er niet veel van is. Als je ze echter bij elkaar optelt, dan blijken deze soms wel 50-80% van de hele maaltijd uit te maken.
b) Is van het vlees dat op de eerste plaats staat, het meeste ook inderdaad in het voer aanwezig? Zeker niet! Vergeet niet dat bestanddelen vóór de productie worden afgewogen, terwijl tijdens het productieproces al het water verloren gaat: in het geval van vlees zo’n 80%. Als een fabrikant dus schrijft dat het voer voor 20% uit lamsvlees bestaat, dan moet u weten dat het water er bij de bewerking uit verdwenen is en het vlees dus een lagere plaats op de lijst zou moeten innemen. Gedehydreerd vlees en vleesmeel raken bij de bewerking geen water kwijt en er is dus evenveel van aanwezig als door de fabrikant wordt geschreven.

– Van vlees moet de herkomst bekend zijn (kip, lamsvlees, konijn, kalkoen e.d.). Koop geen voeding waarop “dierlijk vlees” staat, want dan heeft u geen idee waar het vandaan komt.
– Vermijd producten waarvan de herkomst niet omschreven staat. Net als verhardingsmiddelen, aroma’s, conserveermiddelen en zoetstoffen zijn (Verbindingen van het type BHT, BHA, Ethoxyquin, Propyl Gallate) voor mensen streng verboden. Fabrikanten van hondenvoer zijn niet verplicht de conserveermiddelen op te noemen die voor halffabrikaten zijn gebruikt; zij moeten slechts vermelden wat zij zelf toevoegen. U moet vooral oppassen met voer op visbasis, want die wordt het meest geconserveerd. Zoek op de producten naar duidelijke verklaringen omtrent het niet gebruiken van conserveermiddelen.
Voor belangstellenden is hier een voedingstest:
In deze tekst heb ik mij niet geconcentreerd op gedetailleerde beschrijvingen van alle mogelijke voedingsmethodes. Ik wilde alleen de belangstelling van de lezer opwekken, zodat laatstgenoemde zelf naar bronnen kan grijpen en gedegen kennis kan maken met een zo uitgebreid onderwerp als de juiste voeding voor uw hond.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

volgend bericht?

Training – mentale stimulatie

Australian Labradoodles zijn hele slimme dieren. Een goed opvoeding van deze honden is van cruciaal belang. Ze leren heel snel, ook de verkeerde dingen. Daarom is het heel erg belangrijk om ze in vroeg stadium van hun leven beginnen op te leiden. De eerste fase van de...

Verzorging van uw Australian Labradoodle

De vacht van een pup is heel eenvoudig te verzorgen. Het is voldoende om deze zo nu en dan te borstelen. Na de 10de levensmaand vindt er vachtwisseling plaats. Vanaf dat moment dient er veel meer aandacht aan geschonken worden. Zelfs tot 2 – 3 keer per week....