De Australian Labradoodle, is dat ras iets voor u?

Het temperament van de Australian Labradoodle heb ik reeds beschreven in het gedeelte „HET TEMPERAMENT VAN DE AUSTRALIAN LABRADOODLE: WAT ZIJN DAT VOOR HONDEN?”

Ik raad u aan dit te lezen en vóór uw aankoop antwoord te geven op een elementaire vraag. Bent u als gezin in staat om aan de basisbehoeften van een Labradoodle te voldoen? Zo niet, overweeg dan een ander ras te nemen, want deze uitzonderlijke hond hoort echt alleen thuis in een uitzonderlijk gezin.

* Bent u in staat tijd aan trainingen met uw hond te besteden? Dat is een buitengewoon belangrijke zaak. Labradoodles hebben geen gigantische tuin nodig om te kunnen rondrennen, maar wat ze wel nodig hebben, is geestelijke stimulatie. Daarom doen ze het ook zo goed als werkhonden.
Bent u de eerste maanden in staat minstens 30 minuten per dag te besteden aan trainingen met uw hond?
Labradoodles zijn uitzonderlijk intelligente honden, die zich ongewenst gedrag net zo snel aan kunnen leren als de dingen die wij wel van hen verwachten. We mogen hen dus niet aan hun lot overlaten. Natuurlijk, elke hond is dankbaar voor een stukje tuin, maar er kan toch niets op tegen het contact met zijn baas.

* Labradoodles zijn gek op water. Als u de vrije natuur in trekt of naar zee gaat, laat u de hond dan achter bij kennissen of mag hij met u mee?

* Stelt u zich eens een vijfjarige voor die met volle kracht in een plas springt. Als u uw hart openstelt voor een Labradoodle, dan zou dit beeld in uw dagelijks leven nog wel eens vaste prik kunnen worden. Voor Labradoodles is een plas iets om zich heerlijk in uit te leven. Ik vind dat een geweldig gezicht, maar geldt dat voor u ook?
Sommige Labradoodles, met name puppy’s, mogen ook graag met hun bak spelen en de hele keukenvloer kletsnat met water maken. Heeft u geduld genoeg tot de hond hier te groot voor wordt?

* Waar u ook heengaat, een Labradoodle gaat graag met u mee. Mijn eigen hondjes gaan altijd allemaal tegelijk voor de badkamerdeur liggen wachten tot ik er weer uit kom. Ze zoeken steeds oogcontact, wachten op commando’s en zijn altijd in volledige staat van paraatheid. Daarom zijn het ook uitstekende werkhonden. Als u op zoek bent naar een hond voor buiten, neemt u dan alstublieft een ander ras. Dat wil niet zeggen dat ik mijn honden overal mee naartoe neem. Een goed opgevoede hond kan best alleen thuisblijven zonder problemen te veroorzaken. Als u echter thuiskomt en verwacht dat uw hond stilletjes in een hoekje blijft liggen zonder zich iets van u aan te trekken, dan is een Australian Labradoodle beslist niet het ras dat u zoekt.

* Australian Labradoodles hebben geen typische hondengeur. Zij verharen niet en hoeven ook niet vaak gewassen te worden, want hun vacht is zelfreinigend: het vuil valt er gewoon vanzelf uit. Wel moet hun haardos regelmatig worden verzorgd door deze te kammen en te trimmen. Wanneer de hond ongeveer 10 maanden oud is, dan maakt de puppyvacht plaats voor een volwassen vacht. Op dat moment is regelmatige verzorging nodig, want anders kunnen er klitten ontstaan. Bent u erop voorbereid om de hond vaak te kammen en 2-3 keer per jaar met hem naar een kapsalon te gaan?
Mits wij er goed genoeg voor zorgen, is de vacht van een Australian Labradoodle heel eenvoudig te onderhouden. Zelf kam ik mijn Labradoodles één keer per week. Wel voer ik de frequentie op wanneer de hond in de periode komt waarin hij zijn volwassen vacht krijgt.

* Labradoodles zijn van nature nogal klungelige honden, die met hun gestuntel zelfs norse types vaak wel aan het lachen kunnen brengen. Ze zijn dol op spelen. Als u te lang geen aandacht aan hen besteedt, dan verzinnen zij zelf wel iets om uw aandacht te trekken. Soms verdwijnen er sokken of andere kledingstukken uit de wasmand. Zelf vind ik dat wel grappig, maar zult u zich er niet te veel aan gaan ergeren?

* Apporteren zit heel sterk in het instinct van Australian Labradoodles en voor kinderen zijn het geweldige speelkameraadjes. Ze zijn heel gemakkelijk op te voeden tot hulpjes voor gehandicapten bij het apporteren van de meest uiteenlopende voorwerpen. Kunt u tegen een hond die u komt begroeten met uw pantoffels in zijn bek?
Voordat u besluit dit ras te kiezen, moet u voor uzelf eerst alle bovenstaande vragen hebben beantwoord. Als dit alles u niet te boven gaat, dan kan ik u feliciteren!

Bedenk wel dat het de fokker is die de hond moet selecteren die qua temperament het beste bij u en uw gezin past.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

volgend bericht?

De AE-Rasstandaard

De AE-Rasstandaard Een rasstandaard is een beschrijving van het ideaal beeld van de rashond in kwestie. Er zullen maar weinig honden zijn die voor 100% aan dit ideaalbeeld zullen kunnen voldoen. Dit geldt natuurlijk ook voor de Australian Labradoodle. De hond is...