Rashond of een bastaard

Echte Australian Labradoodle is geen hond voor snobs – dit was absoluut geen intentie van de fokkers van dit ras. Het echte doel was het creëren van een hond die geschikt zou zijn voor allergiepatiënten, een intelligente kameraad van de hele familie.
Toch kom ik op internetfora giftige commentaren tegen: een kruising, bastaard. Zijn deze juist?

Eerst wat terminologie:
Wikipedia zegt:

Kruising: In de biologie is een hybride of kruising het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren (rassen).

Bastaard: De bastaardhond is een hond die niet is onder te verdelen onder een bepaald hondenras.

Is de Australian Labradoodle dan een kruising?
Om te beginnen moet er opgemerkt worden, dat iedere hondenras, welke officieel door FCI geregistreerd is, het resultaat is van bewust fokken en selecteren. Om een voorbeeld te noemen: de voorouders van een Schotse Collie zijn de Ierse Setter en de Russische Windhond; de voorouders van de Duitse Herder zij Herdershonden.
Twee onderzoekscentra in Australië (Victoria) hebben er 20 jaar geleden 2 verschillende rassen met elkaar gekruist: een Labrador en een Poedel. Zo is de Labradoodle ontstaan. 20 jaar lang hebben beide centra hun werk aan een nieuwe ras verricht, een ras, die we vandaag de dag de Australian Labradoodle noemen.
Na lang onderzoek zijn er zeer zorgvuldig enkele andere rassen aan het fokprogramma toegevoegd. Onder deze rassen bevonden zich: de Amerikaanse en de Engelse Cocker Spaniël (om de honden, welke toch wel fors waren, wat kleiner te laten worden), de Ierse Water Spaniël (een verwant van een Poedel) en tenslotte de Irish Soft Coated Wheaten. Beverley Manners van het Rutland Manor — op dit moment het enige nog functionerende onderzoekscentrum, gelooft, dat het verder kruisen overbodig is, omdat het ras nu stabiel genoeg is. Vanaf 2004 kruist Rutland Manor geen bloed geen andere rassen meer in; er worden alleen maar Australian Labradoodles met elkaar gekruist.
Hieronder laat ik een stamboom van de Beagle zien (deze ras heb ik volledig willekeurig gekozen) – die heel er lijkt op alle andere stambomen van alle, door mens gecreëerde rassen. Hiermee wil ik een schets laten zien van waaruit een ras, dat vandaag wel door FCI erkend is, bestaat, en wat vroeger als een gewone kruising bestempeld werd

drzewo-21-723x10241

Misschien toch een bastaardhond? Eerst zouden we toch het antwoord moeten hebben op een vraag: Is de Australian Labradoodle “een hond die niet is onder te verdelen onder een bepaald hondenras”?
De “Wlochata Pasja” (Hairy Passion) fokkerij heeft 3 Doodles uit Rutland Manor, wat me in staat stelt om vier generaties terug te kunnen gaan, en dat betekent 30 selectief uitgekozen honden. Vandaar dat ik met de term “bastaardhond” volledig niet eens ben.
Het is niet uitgesloten dat de Kynologische organisaties over de gehele wereld binnenkort de Australian Labradoodle als een zelfstandige ras zullen erkennen. Alles heeft een begin. Zo zijn ook de Beagle, de Duitse Herder, de Collie, de Labrador en veel andere rassen ontstaan. Het doel van dit verhaal is om aan de lezer duidelijk te maken, dat alles zijn begin heeft – zijn eigen geschiedenis. Het oordeel of de Australian Labradoodle een kruising, een bastaardhond of een nieuwe ras in wording – moet u zelf vormen.

De Australian Labradoodle zijn bij geen enkele Kynologische organisatie geregistreerd. Over de zuiverheid van deze ras waakt o.a. een organisatie, die de Australian Labradoodle en hun nakomelingen wel registreert. Deze organisatie is ALFA Europe, die over de zuiverheid van de ras waakt en de fokkers die hun honden bij ALFA-Europe hebben geregistreerd verplicht te fokken volgens een strikt fokreglement.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

volgend bericht?

De AE-Rasstandaard

De AE-Rasstandaard Een rasstandaard is een beschrijving van het ideaal beeld van de rashond in kwestie. Er zullen maar weinig honden zijn die voor 100% aan dit ideaalbeeld zullen kunnen voldoen. Dit geldt natuurlijk ook voor de Australian Labradoodle. De hond is...