Kleuren en soorten vacht

KLEUREN

CHOCOLADE
Snuit van een chocolakleurige hond kan lichter van kleur zijn – lichtbruin
Pigment: neus, oogranden, snuit en kussentjes onder de poten – roze of roodbruin.

Chocolate Labradoodle

Chocolate Labradoodle

ZWART
Een foto geeft nooit de echte charme van een zwarte Labradoodle. Daar kwam ik achter toen ik voor het eerst een zwart teefje zag. Deze edele kleur heeft me simpelweg verrukt.

Pigment: zwart

Ogen: zwart of donkerbruin.

In deze zwarte kleur zijn vaak bruine en zilveren tinten te zien.

Black Labradoodle

Black Labradoodle

CAFÉ AU LAIT

Echte café au lait kleur is een zeer subtiele tint van bruin.

Pigment: roze of roodbruin

Ogen: bruin of honing kleurig

ABRIKOOS
Vaak abusievelijk genoemd goud, rood of karamel

Apricot Labradoodle

Apricot Labradoodle

CARAMEL

Een van de mooiere kleuren. We onderscheiden verschillende tinten caramel, van licht tot donker. Op latere leeftijd (omstreeks de twaalfde maand) wordt vaak de tint donkerder.

Pigment: roze – rood (oogranden, snuit en kussentjes onder de poten)

Ogen: lichtbruin of groen-goud

dscf0262_10

ROOD

Pigment: Rood of zwart

Ogen: donkerbruin

Red Labradoodle

Red Labradoodle

CRÉME
De kleur Crème heeft veel verschillende tinten (waaronder goud)

Pigment: zwart

Ogen: verschillende tinten bruin of zwart

OF roze

Ogen: lichtbruin, unieke expressie van menselijke ogen

Crèmekleurige hond met een goede vacht hoeft niet zo vaak als andere rassen gewassen worden. Het vuil en modder welke op het vacht terecht komen drogen uit en vallen eraf, zonder onaangename geur achter te laten – dit is een van de zovele opmerkelijke voordelen van de Australian Labradoodle.

Cream Labradoodle

Cream Labradoodle

GEVLEKT

Vlekken van verschillende kleuren op verschillende lichaamsdelen

Soorten vacht

Er worden drie soorten vacht onderscheden bij de Australian labradoodle. Wolvacht (krullend), fleecevacht (krullend), fleecevacht (golvend)

Wolvacht (krullend) — dicht en dik, lijkt op vacht van een poedel. Regelmatig borstelen is vereist. Vacht is geschikt voor mensen met allergieën, verhaart (ruit) niet en heeft geen typische hondengeur. Opvallend kenmerk — vacht golft niet in de wind als het hond rent — blijft vrijwel onbewogen. Trimmen van het vacht dient 2 tot 3 per jaar plaats te vinden, om het vacht in goede conditie te houden.
De vachtwissel van puppyvacht naar normaal vacht valt niet zo op als bij honden met fleecevacht. Dit is te danken aan regelmatig trimmen, waardoor de puppyvacht langzaam maar zeker verwijderd wordt.

Fleecevacht (golvend)

De vacht golft mooi in de wind, wat een prachtig gezicht is. De periode waarin het puppyvacht door de volwassen vacht wordt vervangen is zeer belangrijk. Het valt niet vanzelf eruit, vandaar dat regelmatig borstelen zeer belangrijk is. De hond kan ook kort geschoren worden (zeer kort haar achterlatend), maar zelf zou ik het niet aanbevelen – lang haar zit er fantastisch uit. De vacht dient vaak en regelmatig geborsteld te worden, om klitvorming tegen te gaan. Dit bespaart ons forse uitgaven bij de hondentrimsalon, waarbij gezegd moet worden dat niet elke hondenkapper de klitten vakkundig verwijderen kan. Een puppyvacht dat niet regelmatig verzorgd wordt kan heel gemakkelijk gaan klitten. Een goede trimmer kan de klitten vakkundig verwijderen, maar het is wel een kostbare en tijdrovende aangelegenheid. Het wisselen van de vacht begint ronde de tiende maand en duurt enkele weken.

fizelinowa-falowana

Het hoofd van de hond wordt met een schaar vormgegeven. Het baardje geven we een ronde vorm. Uit het oogpunt van hygiëne laten we het niet lang groeien (geen geitenbaardje).
Deze vacht wordt beschouwd als allergievriendelijk. De hond verhaart niet maar moet echter wel de vachtwissel van puppyvacht naar volwassen vacht doorlopen. Bij juiste verzorging is dit proces bijna niet te merken.

Fleecevacht (krullend).

Sommige haarplukken zien er spiraalachtig uit. De verzorging gelijk aan de golvende fleecevacht. Deze vacht wordt beschouwd als allergievriendelijk. De hond verhaart niet, moet echter wel het wisselen van puppyvacht naar volwassen vacht doorlopen. Bij juiste verzorging is dit proces bijna niet te merken.

fizelinowa-krecona

GA KLITVORMING TEGEN

– verzorg je hond goed, borstel vaak zijn vacht
– trim en knip en vacht bij
– verzeker jezelf dat je hond geen klitten heeft voordat je hem in bad doet; hierdoor worden de klitten vaster en het losborstelen van deze klitten blijkt dan onmogelijk.
– Was je hond niet met cirkelvormige bewegingen – vacht dient gewassen te worden met rechte bewegingen van boven naar beneden.
– Droog je hond niet af met cirkelvormige bewegingen – vacht dient gedroogd te worden met rechte bewegingen van boven naar beneden.
– Borstel de hond tijdens het föhnen (bewegingen van boven naar beneden).
– Zodra de vacht afgedroogd is besprenkel het met water met hondenconditioner, waardor de vacht het juiste look krijgt (golvend of krullend).
Let op!!! Sommige Doodles hebben wimpers van maar liefst 6 cm lang. Deze niet afknippen. Soms wordt het wel gedaan, waardoor de hond er veel minder mooi eruit gaat zien.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

volgend bericht?

De AE-Rasstandaard

De AE-Rasstandaard Een rasstandaard is een beschrijving van het ideaal beeld van de rashond in kwestie. Er zullen maar weinig honden zijn die voor 100% aan dit ideaalbeeld zullen kunnen voldoen. Dit geldt natuurlijk ook voor de Australian Labradoodle. De hond is...