Australian Labradoodles en vachtverlies

Een van de voordelen van de multigen Australische Labradoodle is het feit, dat deze geen vachtverlies lijden (en als ze wel vacht verliezen, dan zijn het te verwaarlozen hoeveelheden) en dat ze toch hypoallergeen zijn.

Vertrouw echter geen fokker, die je probeert te overtuigen, dat een ras bestaat dat voor 100% vrij is van vachtverlies. Alle honden moeten nou eenmaal hun dood haar kwijt raken. De ene ras verliest het vanzelf, bij een andere ras (bijv. de terriërs) moet het eruit geborsteld worden.

Er zijn rassen die vacht verliezen, die hele kilo’s haar op je tapijt en je bankstel achterlaten. Maar er zijn ook rassen (bijv. de Australian Labradoodle), bij wie het vacht niet vanzelf uitvalt, en toch zie je zo nu en dan een haarpluis door je kamer zweven. Dit kan gebeuren als je hond tijdens het krabben het dood haar verwijdert. Zulke honden dienen regelmatig geborsteld te worden, zodat het dood haar verwijderd wordt. Regelmatige vachtverzorging is hier van zeer groot belang.

Het kan voorkomen, dat een hond die geen vachtverlies lijdt toch begint te verharen. Dit komt voor als de hond allergisch blijkt te zijn voor verschillende voedingsbestanddelen. Op het moment dat de hond deze niet meer binnen krijgt, stopt met het verliezen van de vacht.

Ik wil hier graag benadrukken, dat eigenaren moeten beseffen dat een juiste vachtverzorging en een juiste voeding van hun honden van groot belang is. Zelfs een hond dat van nature geen vacht verliest maar verkeerd verzorgd wordt – kan gaan verharen.

De Australian Labradoodle. is dus een van de betere keuzes als je een hond wil die geen of nauwelijks haren verliest en hypoallergeen is. Als beide ouderdieren geen vacht verliezen en geen allergische reacties veroorzaken – zal jouw pup vrijwel zeker dezelfde eigenschappen hebben, maar zelfs dan kan het voorkomen, dat de hond last heeft van licht vachtverlies (genetisch recessieve factor).

Australische Labradoodles Irish Soft Coated Wheaten invloeden (last infusion Rutland Manor 2004).

Pups waarvan in hun stamboom de Irish Soft Coated Wheaten voorkomen, kunnen door een paar fases van vachtwisselingen gaan, wat in enkele gevallen gepaard gaat met licht vachtverlies. Alles komt uiteindelijk goed op het moment dat het stadium van volwassen vacht bereikt wordt (tot twee jaar). Deze vachtwisselingen hebben geen invloed op allergieën.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

volgend bericht?

De AE-Rasstandaard

De AE-Rasstandaard Een rasstandaard is een beschrijving van het ideaal beeld van de rashond in kwestie. Er zullen maar weinig honden zijn die voor 100% aan dit ideaalbeeld zullen kunnen voldoen. Dit geldt natuurlijk ook voor de Australian Labradoodle. De hond is...