Goldie (Australian Labradoodle) is een heel dapper meisje. De bevalling duurde lang en was heel zwaar, maar wij waren er allemaal bij om haar te helpen en te ondersteunen. Er waren wel wat verrassingen, maar voor ons zijn dat bovenal nieuwe ervaringen die ons leren op alles voorbereid te zijn, nooit op onze lauweren te gaan rusten en onze kennis steeds verder te verrijken. Daardoor hebben wij altijd veel voldoening van ons werk.

De puppy’s zijn al 22 dagen oud en drinken nog steeds moedermelk. Dat vinden wij heel belangrijk en daarom krijgen zij er niets bij. We houden alleen maar de hele dag in de gaten of elke pup wel voldoende aankomt en genoeg tijd aan een tepel van zijn moeder kan doorbrengen.

Dat geeft de kleintjes weerstand tot minstens de zesde week van hun leven, wanneer ze klaar zijn om te worden ingeënt. Dat is heel belangrijk; het kan hier ’s winters immers behoorlijk koud worden.

Een paar dagen geleden hebben wij iets heel bijzonders uitgeprobeerd: massage. We begonnen met Goldie (Australian Labradoodle). Vijf minuten massage en Goldie viel al in slaap, staande of op onze knieën. Toen besloten wij datzelfde ook maar eens met de puppy’s te proberen. Dat was een geweldige ervaring. De puppy’s waren heel ontspannen en genoten er erg van, zodat ze al meteen in slaap vielen. In deze tijd willen wij hun voornaamste behoefte vervullen, namelijk een gevoel van veiligheid, en daarom gaan wij altijd heel subtiel te werk, zonder zulke jonge puppy’s bloot te stellen aan onnodige stress.

Natuurlijk brak ook het moment aan om de ruimtes te gaan bezichtigen. Stukje bij beetje krijgen zij alles te zien. Men moet erg oppassen dat de hoeveelheid prikkels niet te groot wordt en dus heel vakkundig te werk gaan. Onervaren mensen willen het geven van prikkels nog wel eens te ver doordrijven en dat krijgt vaak zijn weerslag op het volwassen leven van de hond. Zulke honden zijn vaak zenuwachtig. Daarom geven wij onze puppy’s de tijd, doen wij alles altijd rustig aan en precies op het moment wanneer het nodig is.

Naar onze mening wordt elke pup geboren met een missie. Wij zijn blij als wij hen daarbij allemaal op weg kunnen helpen.
Nu doen wij eenvoudige maar speciale oefeningen met alle puppy’s (door op hun middenrif in te werken), die de kleintjes tegen wagenziekte moeten beschermen. Helaas hebben in deze tijden veel honden daar last van. Sommigen vinden dat een puppy al vanaf de derde week van zijn leven in een auto moet rijden om weerstand op te bouwen. Wij niet :-) Wij hebben onze eigen geheime methodes, zonder de puppy’s op zo’n jonge leeftijd al bloot te stellen aan stress (die hoe dan ook sporen nalaat in het volwassen leven van de puppy’s).
De puppy’s zijn allang ontwormd, aangezien in de lichamen van teefjes vaak zgn. slapende larven aanwezig zijn. Die worden tijdens de zwangerschap actief en kunnen overgaan op de foetussen. Ook kan het gebeuren dat de puppy’s ze via de moedermelk binnenkrijgen. Gelukkig hadden zij geen wormen. Toch staan ons nog zeker twee ontwormkuren te wachten.

Włochata Pasja
Fokker van originele Australian Labradoodles
www.australische-labradoodle.nl