Enkele weken geleden verscheen er in de locale pers een stuk over een van
onze honden, welke in een instelling voor autistische patienten ingezet
wordt.
Wij zijn erg trots op de door ons grootgebrachte hond en zijn huidige
eigenaars, die erg veel werk in hem gestoken hebben en hem voor dit werk
klaar hebben gestoomd.

Hier de bovengenoemde artikel:

“Therapiehond Mazzel Tov weerspiegelt het zelfvertrouwen

Lichtbruin, langharig, krullen en een vrolijke snuit. Labradoodle Mazzel Tov is inmiddels het oogappeltje van het Spectrum, woonwerkvoorziening voor autisme. Orthopedagoge Helmine Poleij zet de speciaal getrainde hond in om een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen met een autisme spectrum stoornis. En met succes.

DOOR TIMO VAN DE KASTEELE

Mensen met een vorm van autisme hebben vaak moeite met sociale interactie en het uiten van gevoelens. “Goed getrainde honden kunnen helpen om de interactie met anderen te bevorderen”, vertelt Helmine Poleij. “Ook stijgt in veel gevallen het zelfvertrouwen wanneer de hond naar zijn baasje luistert.” De orthopedagoge nam viervoeter Mazzel Tov in eerste instantie in huis voor haar zesjarige pleegzoon. Hij heeft een vorm van autisme en diverse angststoornissen. “Eén daarvan is angst voor grote honden”, gaat Helmine verder. “In eerste instantie was het mij te doen om die angst te doorbreken. En dat is gelukt. Bovendien had Mazzel een positief effect op zijn zelfvertrouwen. Vanuit die ervaring heb ik op de afdeling het idee van een ‘therapiehond’ voorgesteld.”

Zelfvertrouwen
Het idee van de therapiehond werd door het team van het Spectrum met open armen ontvangen. Zodoende loopt de éénjarige Mazzel Tov nu iedere dinsdag rond op de afdeling. Helmine zet Mazzel Tov in bij individuele begeleiding van mensen met een autisme spectrum stoornis. “Eén van mijn cliënten gaat iedere week samen met mij en Mazzel wandelen. Samen met haar ben ik bezig om een module te schrijven, zodat ik Mazzel straks kan inzetten als therapiehond.”

Het doel van de wandeling is zelfvertrouwen opbouwen bij de cliënt. “Mensen met een vorm van autisme hebben vaak een laag zelfbeeld en daardoor weinig zelfvertrouwen”, legt Helmine uit. “Een wandeling met een hond is uitermate geschikt om dat zelfvertrouwen op te bouwen. Onderweg kom je tal van onverwachte situaties tegen. Situaties waarbij je snel moet anticiperen.” Helmine noemt als voorbeeld een loslopende hond die met een rotgang komt aangerend. “In dergelijke situaties moet je laten blijken dat jij de baas bent. En dat is nu net wat mensen met autisme vaak moeilijk vinden. Een hond luistert immers alleen als je ‘m rechtstreeks benadert en duidelijk toespreekt. Lukt dat, dan groeit het zelfvertrouwen en zakt de spanning van de schouders.”

Criteria
Niet iedere hond is geschikt als therapiehond. Helmine had vooraf een aantal criteria waaraan de hond moest voldoen. “Allereerst een anti-allergische hond”, vertelt Helmine. “Mijn partner is allergisch en aangezien we Mazzel in eerste instantie voor onszelf hebben aangeschaft, was dat één van de voorwaarden. Daarnaast moest het een grote, intelligente hond zijn met een gevoelig karakter.” Al die wensen maakte de zoektocht er bepaald niet makkelijker op. Uiteindelijk werd het een Australian labradoodle, dat een kruising is tussen onder andere een labrador en een koningspoedel. “Mazzel heeft het formaat en karakter van een labrador en de vacht en intelligentie van een poedel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn poedels ontzettend intelligent.”

Training
Maar met alleen het juiste ras ben je er niet. Een therapiehond trainen kost een hoop tijd en energie. Helmine bezoekt daarom regelmatig met Mazzel Tov een gedragstherapeut voor honden van het Honden Opleidings- en Gedragscentrum Zeeland (HOGZ). “Mazzel heeft daar leren socialiseren en werd van jongs af aan getraind op prikkels. Zo werden er in zijn bench harde geluiden afgespeeld. Momenteel ben ik bezig om Mazzel te trainen dat hij ook op gebaren reageert. Dat vergt de nodige inspanning. Het is inmiddels al wel gelukt om Mazzel op commando rustig te krijgen.” Rust is heel belangrijk voor een therapiehond. Mensen met een autisme spectrum stoornis zijn namelijk overgevoelig voor prikkels. “De jonge Australian labradoodle kan als het moet heel rustig zijn, maar als zijn baasje eenmaal de deur openzet en gebaart dat het tijd is om te gaan spelen, weet Mazzel niet hoe snel hij naar buiten moet. Hij springt als een jonge hond in het rond. “En dat is nu juist zo leuk aan Mazzel, van karakter is hij druk en speels, maar hij kan rustig zijn als het moet”, aldus Helmine.

Helmine heeft met Mazzel al de nodige successen bereikt. Een van haar cliënten durft niet goed zelfstandig zijn kamer te verlaten. “Drempelvrees zien we vaker bij mensen met een vorm van autisme. Mazzel trekt ze simpelweg over de streep. Cliënten vergeten op dat moment even al hun zorgen.””

Australian Labradoodle Mazzel Tow

Australian Labradoodle Mazzel Tov

Click on the article pages below

Australian Labradoodle article1/3
Australian Labradoodle article2/3
Australian Labradoodle article3/3

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Wło­chata Pasja
Fok­ker van ori­gi­nele Austra­lian Labra­do­odles
www.australische-labradoodle.nl